×

Avertizare

Eroare la încărcarea fișierului XML.

Info turist

Alba-Iulia

Orașul a fost între anii 1541 și 1711 reședința principilor Transilvaniei și astfel capitala politică a Principatului Transilvaniei. Între 1595–1596, sub Sigismund Báthory, respectiv între 1600–1601, sub Mihai Viteazul, a fost reședința conducătorului politic al Moldovei, Transilvaniei și Țării Românești, aflate în uniune personală. La 1 decembrie 1918 a fost locul de desfășurare a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, care a legitimat popular unirea Transilvaniei și a Banatului cu Regatul României. În anul 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia oficială de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I și Maria, moment care a consfințit importanța simbolică a orașului, datorită rolului său de capitală istorică. Are o suprafață de 10.365 ha.

Limba

Limba oficială: limba română, limba maternă pentru 91% din populaţia ţării. Minorităţile etnice sunt libere să-şi utilizeze limba maternă în şcoli, administraţie, sistemul juridic, presă, cultură etc. Limba maghiară este vorbită de cea mai numeroasă minoritate etnică, iar limba germană de minoritatea germană (saşi şi şvabi).

Principalele limbi străine care circulă în prezent sunt engleza, franceza şi germana.

Moneda nationala

Moneda naţională oficială în România este (din 1867) leul (leul românesc). Numele (omonim cu denumirea animalului leu) vine de la Löwentaler (care avea figura unui leu pe revers), moneda de argint pusă în circulaţie în Olanda începând cu secolul al XVI-lea, după care a devenit moneda de evaluare. Subdiviziunea leului este banul, 1 leu = 100 de bani. Începând cu 1991, inflaţia a scos practic din uz această subdiviziune a leului.

Convertibilitatea internă a leului a fost introdusă în noiembrie 1991. Rata de schimb pentru leu este variabilă. Actuala liberalizare monetară a intrat în vigoare din februarie 1998. Orice cetăţean român este liber să efectueze tranzacţii valutare pentru orice sume de bani.

Începând cu data de 1 iulie 2005, a fost introdus în circulaţie leul nou, obţinut prin tăierea a patru zerouri din coada leului vechi (1 leu nou = 10.000 lei vechi). De asemenea, a fost reintrodusă subdiviziunea leului - banul. Există monede de 1, 5, 10 si 50 bani şi bancnote de 1, 5, 10, 50, 100 şi 500 de lei.

Curs valutar

Pentru informatii va rugam Apasati aici.

Ora oficiala

Ora Est Europeană (GMT + 2 ore). Din 1979, fusul orar de vară (GMT + 3 ore) se aplică începând cu ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică a lunii octombrie. România are acelaşi fus orar ca şi Republica Moldova, Finlanda, Grecia, Israel, Egipt şi Republica Sud Africană.

Clima

Alba Iulia are un climat continental, caracterizat prin veri calde, uscate si ierni reci. Datorita pozitiei sale pe Campia Romana, in timpul iernii pot aparea vanturi foarte puternice, insa majoritatea curentilor de aer pierd din intensitate datorita gradului de urbanizare.

Temperaturile din timpul iernii sunt adesea sub 0°C, foarte rar ele pot ajunge sub -10°C. Vara, temperatura medie este de aproximativ 23°C (media pentru iulie si august), insa ea poate urca si pana la 35-40°C la mijlocul verii in centrul orasului.

Desi in timpul verii media precipitatiilor si a umiditatii este scazuta, pot aparea, in mod sporadic, furtuni puternice, adesea violente. In timpul primaverii si toamnei, temperaturile variaza intre 18-22°C, iar precipitatiile in aceasta perioada tind sa fie mai ridicate decat in timpul verii, cu ploi mult mai frecvente, dar si mult mai blande.

Pentru informatii meteo click aici.

Program banci si shopping

Programul zilnic al comerciantilor este in general de la 10 a.m la 10 p.m. Brandurile de lux isi pot inchide locatiile mai devreme, in functie de locatie, intre 6 p.m si 8 p.m. Programul bancilor este de la 9 a.m pana la 5 p.m de Luni pana Vineri si de la 9 a.m la 1 p.m Sambata.

Electricitatea

Electricitatea are un voltaj de 220 volti, 50 Hz.

Zile libere

Zile oficiale de de sarbatoare in care nu se lucreaza:

  • 1,2 Ianuarie - Anul nou
  • Aprilie, Mai - Pastele - 2 zile
  • 1 Mai - Ziua Muncii
  • Mai, Iunie - Rusaliile
  • 15 August - Adormirea Maicii Domnului
  • 1 Decembrie - Ziua Nationala
  • 25, 26 Decembrie - Nasterea Domnului

sigla

Telefon +40 258 839 117

             +40 729 881 395

510065 Calea Moților, nr.158, str. Varese, Alba-Iulia

Program

Linia noastră este disponibilă 24/24

 

Program hotel: 24/24

Program restaurant: 10:00-22:00

Despre noi

Vă oferim cazare într-o "oază de liniște", relaxare cu un climat optim pentru întâlnirile dumneavoastră de afaceri, petreceri, evenimente speciale, conferințe, training-uri, etc.

Vremea în Alba Iulia

Alba-Iulia